La detecció d’amfibis és complicada degut als hàbits nocturns de molts d’ells, la varietat de conductes de les diferents espècies, per exemple en el cant, o el cicle de vida complex, per aquest motiu al 2016 vam elaborar un protocol de mostreig complex i basat en varis mètodes.
Per la creació de l’atles amfíbic, cada any es pretén mostrejar 24 quadrícules d’1x1km. Els mostrejos es duen a terme de febrer a juny, intentant abarcar al màxim l’època reproductora, i repetint les quadrícules en mesos alterns. De cada quadrícula es fan transsectes diürns i nocturns, es valoren els cants, es fan salabratades i es posen funnel traps. Aquest protocol de mostreig ens permet detectar les diferents espècies en les seves diferents fases de desenvolupament. A més s’han seleccionat sis quadrats 1x1km, punts control, que es mostrejaran cada any per tenir una sèrie repetida de dades.
Per tal de detectar l’efecte del canvi global en l’hàbitat potencial dels amfibis, de cada quadrat 1x1Km es mesuren variables com la profunditat de l’aigua, la temperatura, la humitat relativa, espècies d’animals introduïdes, presència de malalties emergents (com Ranavirus, Bd o Bsal), macroinvertebrats aquàtics o fragmentació d’hàbitat, entre d’altres.
Tot aquest mostreig de camp es fa seguint rigorosament el protocol de bioseguretat del programa de vigilància sanitària dels amfibis de Catalunya.